‘Het pad voor ons ziet er lastig uit,’ zei Grote Panda.
‘Hoe moeilijk het ook wordt’, zei Kleine Draak,
‘we gaan het samen aan.’
James NorburyUit het boek: Grote Panda & Kleine Draak
Op school, thuis, media er moet zoveel...
Veel kinderen hebben moeite om alles bij te benen, zijn aan het worstelen met hun emoties, met hun thuissituatie, met vrienden of voelen zich eenzaam. Ze weten niet of er iemand is waar ze met hun gedachten, gevoelens kunnen sparren, waar ze heen kunnen.
Thuis zijn er soms situaties waardoor jongeren niet terecht kunnen of onveilig zijn. Ouders kunnen geen veilige emotionele omgeving , bieden, hebben het druk, worstelen met hun eigen problemen. In de puberteit vinden er vele veranderingen plaats, vooral in de pre frontale cortex die zich bezig houdt met planningen, besluiten nemen en emoties reguleren. Waardoor voor de omgeving het lijkt of er desinteresse is bij pubers. Dit is onderdeel van de puberteit. Als ouders geleerd zouden worden wat de puberteit inhoudt, dan zou er meer begrip zijn voor de puber zijn situaties waarom hij / zij doet hoe hij/zij doet.
Soms ongeremd dingen die niet verantwoord zijn, of het niet opruimen van hun kamer, of niet aan afgesproken tijden houden. Hierin wordt een beroep gedaan op de executieve functies die het mogelijk maken het gedrag van de puber te organiseren in nieuwe en onbekende situaties.
Uit neurofysiologisch en neuro cognitief onderzoek is gebleken dat deze executieve functies vooral liggen in de prefrontale cortex die in de puberteit zich ontwikkelen. Daarnaast ontwikkelen de emoties zich in deze tijd wat voor veel verwarring zorgt. Pubers weten het zelf vaak niet, en emotie regulatie is daardoor lastig.
Na onderzoek blijkt dat het langdurige ontwikkelingsverloop van executieve functies samenhangt met een trage rijping van de prefrontale cortex. Deze resultaten bij onderzoek zijn belangrijk bij de diagnostiek en interventies van: stoornissen die zijn gerelateerd aan problemen met executieve functies zoals: ADHD, autisme, schizofrenie en verslaving.
Executieve functies is het vermogen gedachten en handelingen te reguleren zodat ze doelgericht en efficient kunnen zijn. Bij moeilijke of nieuwe taken of bij voortdurende bewuste taken waar aandacht en inzet is vereist. Zoals bij: planning, strategisch denken, evaluatie van feedback die nodig is voor flexibele aanpassingen aan de omgeving op school, thuis.
Dit alles maakt het lastig voor pubers en ouders om met elkaar in gesprek te zijn, of afspraken te maken. Meer inzicht en begrip hoe emoties werken, emoties die onderdeel zijn van het neurologische systeem en het hormoonsysteem waardoor er een ander inzicht komt in ons eigen zenuwstelsel en alle reacties die wij geven. Wat dit betekent voor pubers, en hoe wij zelf ons eigen systeem als ouders leren erkennen en herkennen en mee om leren gaan. Waardoor er een beter contact en communicatie met onze kinderen kan ontstaan.
Lees: wat is LSCI - Life Space Crisis Interventie.
Lees: Specialisaties post-traumatische veerkracht en groei.
Stel je vraag: bel 06-13304244