‘Als je het niet probeert,’ zei Grote Panda,
‘zal je nooit weten of je kunt vliegen.’
Soms is het goed om eropuit te gaan
zonder te weten waarheen...
James NorburyUit het boek: Grote Panda & Kleine Draak
Wat is post-traumatische groei?
Het reguleren van gevoelens is een belangrijke vaardigheid die je als kind leert in een veilige gehechtheid relatie met je ouders of verzorgers. Als je als jong kind in een kwetsbare of onveilige omgeving verkeerd waarin je niet wordt getroost, gekalmeerd of gerustgesteld, heb je niet geleerd om je gevoelens te reguleren en af te stemmen op je eigen gevoelens en behoeften, terwijl het heel belangrijk is als je een gezonde relatie met jezelf en een ander wilt opbouwen.
Misschien heb je een manier gevonden om met je gevoelens om te gaan, door ze te verdoven of uit te schakelen. Als het niet lukt wordt je overspoeld door je gevoelens. Om jezelf rustig te krijgen, helpt het om te beseffen wat je voelt en wat de aanleiding was. Is het helder, dan kan je je afvragen wat je nodig hebt. Het wegstoppen of vermijden van gevoelens leidt tot problemen.
Het ervaren en leren omgaan met pijnlijke en onplezierige gevoelens en levensgebeurtenissen kunnen we als mens niet vermijden. Door ups en downs ervaren we positieve en negatieve periodes. Ook door moeilijke periode in het leven kunnen we groeien, sterker en wijzer worden. Dit wordt ook wel post-traumatische groei (PTG) genoemd.
Hoe gaan we zelf om met verschillende uitdagingen en momenten van stress en crisis in het leven? Van kleine dagelijkse stress momenten tot ingrijpende crisis gebeurtenissen.
Door tegenslagen en moeilijke momenten van diepte kunnen we veerkracht ontwikkelen om mentaal gezond te blijven. Veerkracht bij stress of crisis kan een onderdeel zijn van persoonlijke groei. Of een andere kijk op spiritueel of religieus besef en waardering in je leven. Inzicht hoe post-traumatische groei en veerkracht werkt kan behulpzaam zijn.
Uit de praktijk
Bij het volgen van cursus Trauma sporen van Bessel van der Kolk 2024 kwamen de volgende onderwerpen aan bod. Ontwikkelings trauma, Neurobiologie van trauma, Effecten van trauma, Neurofeedback en psychedelica therapie als trauma behandeling.
Veel neurobiologische kennis heeft ons veel geleerd over de manier waarop de hersenen functie verandert ten gevolge van trauma. Wat is de rol van het zenuwstelsel? En waarom is het belangrijk om het lichaam bij de behandeling te betrekken? Deze complexe materie wordt helder uiteengezet en helder wordt dat er een levenslange doorwerking is van vroegtijdig trauma. Bessel schijnt licht op het belang van veilige gehechtheid voor een gezonde ontwikkeling en op de invloed van verstoorde gehechtheid op cognitieve processen, emotieregulatie, de ontwikkeling van het ‘zelf’ en interpersoonlijke dynamieken.
Wat kan ik als zorgprofessional voor je betekenen?
Als jeugd & gezinsprofessional kan ik naast je staan, de weg loop je zelf. Als professional kan ik samen met je onderzoeken, of samenwerken in een multidisciplinair team om jouw tijdens het vallen en opstaan die nodig is om veerkracht te ontwikkelen te ondersteunen. Vaak zijn er therapeutische interventies nodig om zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Stel je vraag: bel 06-13304244