Cover boek Grote Panda & Kleine Draak

‘Grote Panda,’ zei Kleine Draak, ‘Ik hou van de manier waarop je naar me luisterten tegen me praat en met me op pad bent' , 'Maar het allermeest hou ik van het gevoel dat je me geeft'.

Ouder(s)

Kinderen opvoeden start vanaf en voor de geboorte. Het hele rijpingsproces is onderdeel van het zenuwstelsel in de hersenen waardoor veiligheid een belangrijke rol in de opvoeding speelt. Meer dan wij ons kunnen voorstellen.

Neuroceptisch gezien zijn de rijping van de longen onderdeel van hechting en het ademhalingsstelsel wat nodig is om na de geboorte met ouders te communiceren. Dit communiceren gebeurt meteen na de geboorte met huid op huid contact, zachte stem van moeder naar kind, de geruststelling waardoor het kind vertrouwen krijgt in het contact.

De interactie die verder gaat als ze opgroeien van baby naar peuter, kleuter, kind, puber, jongeren, jongvolwassen, volwassen. Emotionele veiligheid begint vroeg in de ontwikkeling van het kind, waardoor het kind meer stap voor stap vertrouwen krijgt in een steeds groter wordende wereld. De wereld die zij ontdekken met hun omgeving, ouders, school en andere sociale contacten. In deze wereld zijn er ook onveilige situaties, ouders die niet veilig zijn gehecht, of emotioneel niet goed in hun vel zitten. Of als het kind een diagnose krijgt hoe hiermee om te gaan?

Kinderen opvoeden is een ontdekkingsreis, in onszelf als ouders, en in samenwerking met je kinderen en omgeving. Het is dagelijks leren van elkaar. Waarbij vallen en opstaan horen. Hierbij zijn er vele vragen die opkomen. Door samen deze vragen te onderzoeken, hulp bij te vragen kunnen we met elkaar zorgdragen voor de emotionele ontwikkeling van onze kinderen. Niemand weet hoe die kan opvoeden, het is een leerproces in de praktijk. Waarbij het belangrijk is om kinderen positief te stimuleren en motiveren.

Hierbij is het gehele gezinssysteem nodig, te beginnen bij ouders. Als een ouder meer inzicht heeft, ontstaat er een samenwerking met andere in het gezinssysteem. Veiligheid en verbinding is nodig voor de samenwerking. Waarbij als systemisch gezinsbegeleider meerzijdig betrokken ben bij de ouders en jeugdige. Pittige confrontaties horen indien nodig hierbij. Belangrijk hierin dat het gezin positieve ervaringen opdoet en gaat samenwerken. Doel is dat de jeugdige opgroeit in een veilige omgeving, met positief effect op het gedrag.

Het kan zijn dat er traumatische ervaringen zijn die in het gezinssysteem spelen. Door met elkaar te onderzoeken en bewust te zijn wat deze traumatische ervaringen zijn, kan er verandering in het gezin plaats vinden.

Specialisaties: post-traumatische veerkracht & groei

Ontdek: cliëntervaringen

Stel je vraag: bel 06-13304244